LA FESTA DEL CARME. RECULL D’HISTÒRIA
RESUM DELS HOMENATGES A LA VELLESA DEL 1952 AL 1989
Resum històric dels primers homenatges fins a la celebració del 40è aniversari (1952-1989) i que consta en el llibre editat l’any 1991
El dia 16 de juliol de l’any 1952, festivitat de la Nostra Senyora del Carme, va celebrar-se per primera vegada a la nostra vila l’Homenatge a la Vellesa. Una diada farcida d’actes, com ho reflecteix l’ordre de la festa del programa.
Imprimir “Orden de la Fiesta”
Amb més o menys activitats es van anar celebrant any rere any els homenatges amb les novetats destacables següents:
1954: es va celebrar el ball a la pista Bonaire a càrrec de la Cobla Orquestra i Orquestrina La Principal de l’Escala.
1956: es va inaugurar la Botiga del Pòsit de Pescadors. La Maria Lleonart i la Roser Gardella en van ser les “botigueres”. A la tarda es va fer una audició de sardanes en homenatge a Josep Vicens i Juli, Avi Xaxu, que havia mort aquell mateix any (18 d’abril).
1957: els actes d’homenatge es van fer al Cafè Les Delícies, més conegut per “Can Panxo”, amb l’actuació del Cor Parroquial.
1958: s’anunciava que durant el ball de nit es farien focs artificials a la Punta.
1961: va tenir lloc la benedicció del local i la maquinària del “Varadero”, situat a la Platja.
1964: aquest any l’homenatge no es va fer el dia del Carme, sinó el 6 de setembre.
1965: la verge del Carme sortia en comitiva des de la Clota.
1967: l’homenatge va tenir lloc al Saló Cinema Sureda.
1969: impressió per primera vegada del programa en català.
1976: els actes es van celebrar en el local del Centre Cultural Xavier Vilanova.
1980: l’acte es va celebrar a la Platja.
1983: coincidint amb la commemoració del III Centenari de la Parròquia de Sant Pere de l’Escala i amb la finalitat de donar-li un nou impuls es va crear una comissió encarregada de portar a terme l’organització de les diverses activitats, unes activitats que més o menys s’han anat repetint any rere any fins a l’actualitat.
1987: per primera vegada es realitza una catifa de flors a la plaça de l’Església.
1989: els actes van començar amb el bateig oficial dels gegants de l’Escala, en Peret i la Maximeta.
HISTÒRIA DELS HOMENATGES A LA VELLESA DES DEL 1990 FINS A L’ACTUALITAT
Any 1990
Any 1991
I
En motiu del 40è aniversari del primer homenatge a la vellesa, el dissabte dia 6 juliol es va inaugurar a la sala d’exposicions municipal una exposició de fotografies sota el títol “40 anys d’homenatges a la vellesa”. Les fotografies van ser aportades per la gent del poble. També es van exposar els diferents obsequis i records que s’havien lliurat fins a la data.
Durant la concentració d’homenatjats va tenir lloc la inauguració del monument a la Dona del Pescador, que provisionalment es va situar al passeig de la Platja.
Any 1992
Any 1993
Any 1994
Les sardanes del migdia i tarda van ser interpretades per La Principal de Banyoles i el ball de nit a càrrec del conjunt Rolls.
Any 1995
El dissabte, vigília, va tenir lloc l’acte de la inauguració de la nova ubicació del monument a la Dona del Pescador, que va quedar instal·lat en el passeig Jesús M. Isern, concretament en l’indret conegut per la Timpa.
Els cants d’acompanyament de la celebració de l’eucaristia van anar a càrrec de La Principal de Banyoles. Després del dinar de germanor celebrat al menjador escolar del CEIP Empúries va actuar amb una cantada la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró.
Any 1996
“Les persones passen, els costums canvien… però… les tradicions perduren. Els senyals d’identitat es mantenen.” Text de l’editorial de la revista L’Escalenc del mes d’agost del 1996 fent referència a la Festa del Carme i a l’Homenatge a la Vellesa.
Un cop acabada la missa la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró va oferir una cantada als assistents.
La Creu Roja va escollir aquesta diada per portar a terme una postulació amb resultat totalment satisfactori.
Any 1997
La processó estava encapçalada per Francesc Xavier Marimon, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Eliseu Muní, delegat d’Agricultura a Girona. La presència del conseller va motivar-la el fet que abans de l’inici dels actes festius havia estat a l’Ajuntament per signar la documentació del conveni que permetia al consistori escalenc utilitzar durant vint-i-cinc anys la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries.
Mentre s’interpretaven les sardanes del matí, es va fer la inauguració oficial, ajornada el dia de la Festa de la Sal, de les dues plaques històriques col·locades a la Punta i a la Platja
Any 1998
Any 1999
Any 2000
L’editorial de la revista local L’Escalenc del mes d’agost es feia ressò de la festa amb aquest article: “Quan fa quaranta-nou anys es va inaugurar el primer homenatge a la vellesa, les circumstàncies socials i els esquemes de valors que ho varen afavorir eren consubstancialment diferents als d’ara. El fet que malgrat tots els enormes canvis i reestructuracions que durant tot aquest període ha trasbalsat la nostra societat es mantinguin plenes de vigència aquesta i altres tradicions és un signe evident que el metabolisme social escalenc continua desenvolupant-se en plena normalitat.”
Un mes abans de la festa, el dia 16 de juny, va tenir lloc a la Clota la inauguració oficial del nou vaixell Atlàntida III dels creuers Mare Nostrum, creuers que participen cada any en la processó marítima des del port fins a la Platja. El va apadrinar Marta Ferrusola, esposa del que aleshores era el president de la Generalitat.
Abans de la processó marítima es va inaugurar la nova llotja del port de la Clota, presidida per Pere Macies, conseller de la Generalitat.
A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de l’Univers, es va presentar el CD Els Pescadors de l’Escala en motiu del seu 35è aniversari.
Any 2001
En motiu del 50è aniversari del primer homenatge a la vellesa el dissabte 7 de juliol es va inaugurar l’exposició “Recull de material 50 anys d’història” amb fotografies, programes i cartells dels homenatges. La missa solemne va estar acompanyada per la Cobla Orquestra Montgrins.
A la cantada de la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró es va estrenar la cançó de Joaquim Hostench “A la Verge del Carme”. A les audicions de sardanes es va estrenar la composició de Pere Fontàs i Puig “Vellesa d’or a l’Escala” i es van interpretar “La Festa del Vells”, de Jaume Vilà i Comas, estrenada l’any 1952 en la primera edició de l’homenatge i “Homenatge a la Vellesa”, de Josep Vicens i Juli (Xaxu), estrenada l’any 1953.
Per primera vegada el dinar de germanor es va traslladar al Centre Cultural i Municipal Xavier Vilanova en motiu de les obres de remodelació que es portaven a terme al CEIP Empúries.
La revista local L’Escalenc també es feia ressò de la celebració de les noces d’or de la festa amb aquesta editorial:
“L’entusiasta grup d’escalencs d’antany encapçalats per Jaume Sureda, alcalde de l’Escala aleshores, que varen tenir la feliç iniciativa d’homenatjar les persones grans del poble en el primer homenatge a la vellesa, s’hagueren sentit feliços de poder gaudir aquest juliol del cinquantenari de la seva obra. Cinquantenari aconseguit fonamentalment gràcies a la dedicació, despreniment i compromís social de tot un seguit d’escalencs i escalenques que, motivats per una estimació sens límits pel seu poble i superant lògics defalliments, no han dubtat mai, any rere any, a sacrificar-se perquè l’entranyable festa tingués la continuïtat que el sentiment i desig de la nostra societat demanava.
Encara que mai es tindran prou paraules per agrair-los l’empremta que, gràcies al seu esforç, han deixat en la nostra història local, volem des d’aquestes pàgines transmetre’ls la més sincera felicitació per la seva extraordinària, desinteressada i perllongada tasca. I desitjar-los juntament amb els homenatjats…
PER MOLTS ANYS!”
Any 2002
Any 2003
En finalitzar la missa solemne, a la capella de la Mare de Déu del Carme, es va inaugurar un quadre, cedit per l’artista Lluís Roura.
Any 2004
Per primera vegada el programa de mà amb les activitats de la diada s’editava en colors.
Després del dinar es va retre un emotiu homenatge a Carles Pous i Puig, que va ser component de la comissió organitzadora durant vint-i-dos anys i que per primera vegada li tocava participar a la festa com a homenatjat.
Any 2005
Per primera vegada, la nostra cobla, La Principal de l’Escala, acompanyava amb els seus cants la celebració de l’eucaristia.
Any 2006
Any 2007
Any 2008
El divendres dia 11 s’inaugurava a la Sala d’Actes de l’Ajuntament una exposició de fotografies dels homenatges a la vellesa des del 1971 fins al 2007. En l’acte de presentació es va fer un emotiu homenatge a l’autor de les fotografies exposades, en Miquel Bataller, en reconeixement a la seva tasca altruista de deixar constància en imatges de la vida festiva, cultural i marinera del nostre poble.
Com a curiositat del menú que podien degustar els homenatjats, acompanyants i autoritats us oferim el del 57è homenatge:
Entreteniments d’olives i patates xips
Fideuada
Daus de vedella amb mandonguilles i bolets
Pastís commemoratiu
Pa, aigua, vi i xampany
Any 2009
El dimecres 15 de juliol, vigília de la diada, se celebrava una audició de sardanes a la Plaja a càrrec de la Cobla Foment del Montgrí.
La catifa d’aquest any es va fer per primera vegada seguint la tècnica de l’anamorfosi.
Any 2010
Per primer cop s’anuncia en el programa d’actes la presentació de la catifa construïda també amb la tècnica de l’anamorfosi i dedicada al nomenament de l’Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana.
La celebració de l’eucaristia va ser presidida per Francesc Pardo, bisbe de Girona.
Caterina Andreu
Jordi Piquè
RESUM DELS HOMENATGES A LA VELLESA DEL 1952 AL 1989
Resum històric dels primers homenatges fins a la celebració del 40è aniversari (1952-1989) i que consta en el llibre editat l’any 1991
El dia 16 de juliol de l’any 1952, festivitat de la Nostra Senyora del Carme, va celebrar-se per primera vegada a la nostra vila l’Homenatge a la Vellesa. Una diada farcida d’actes, com ho reflecteix l’ordre de la festa del programa.
Imprimir “Orden de la Fiesta”
Amb més o menys activitats es van anar celebrant any rere any els homenatges amb les novetats destacables següents:
1954: es va celebrar el ball a la pista Bonaire a càrrec de la Cobla Orquestra i Orquestrina La Principal de l’Escala.
1956: es va inaugurar la Botiga del Pòsit de Pescadors. La Maria Lleonart i la Roser Gardella en van ser les “botigueres”. A la tarda es va fer una audició de sardanes en homenatge a Josep Vicens i Juli, Avi Xaxu, que havia mort aquell mateix any (18 d’abril).
1957: els actes d’homenatge es van fer al Cafè Les Delícies, més conegut per “Can Panxo”, amb l’actuació del Cor Parroquial.
1958: s’anunciava que durant el ball de nit es farien focs artificials a la Punta.
1961: va tenir lloc la benedicció del local i la maquinària del “Varadero”, situat a la Platja.
1964: aquest any l’homenatge no es va fer el dia del Carme, sinó el 6 de setembre.
1965: la verge del Carme sortia en comitiva des de la Clota.
1967: l’homenatge va tenir lloc al Saló Cinema Sureda.
1969: impressió per primera vegada del programa en català.
1976: els actes es van celebrar en el local del Centre Cultural Xavier Vilanova.
1980: l’acte es va celebrar a la Platja.
1983: coincidint amb la commemoració del III Centenari de la Parròquia de Sant Pere de l’Escala i amb la finalitat de donar-li un nou impuls es va crear una comissió encarregada de portar a terme l’organització de les diverses activitats, unes activitats que més o menys s’han anat repetint any rere any fins a l’actualitat.
1987: per primera vegada es realitza una catifa de flors a la plaça de l’Església.
1989: els actes van començar amb el bateig oficial dels gegants de l’Escala, en Peret i la Maximeta.
HISTÒRIA DELS HOMENATGES A LA VELLESA DES DEL 1990 FINS A L’ACTUALITAT
Any 1990
Any 1991
I
En motiu del 40è aniversari del primer homenatge a la vellesa, el dissabte dia 6 juliol es va inaugurar a la sala d’exposicions municipal una exposició de fotografies sota el títol “40 anys d’homenatges a la vellesa”. Les fotografies van ser aportades per la gent del poble. També es van exposar els diferents obsequis i records que s’havien lliurat fins a la data.
Durant la concentració d’homenatjats va tenir lloc la inauguració del monument a la Dona del Pescador, que provisionalment es va situar al passeig de la Platja.
Any 1992
Any 1993
Any 1994
Les sardanes del migdia i tarda van ser interpretades per La Principal de Banyoles i el ball de nit a càrrec del conjunt Rolls.
Any 1995
El dissabte, vigília, va tenir lloc l’acte de la inauguració de la nova ubicació del monument a la Dona del Pescador, que va quedar instal·lat en el passeig Jesús M. Isern, concretament en l’indret conegut per la Timpa.
Els cants d’acompanyament de la celebració de l’eucaristia van anar a càrrec de La Principal de Banyoles. Després del dinar de germanor celebrat al menjador escolar del CEIP Empúries va actuar amb una cantada la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró.
Any 1996
“Les persones passen, els costums canvien… però… les tradicions perduren. Els senyals d’identitat es mantenen.” Text de l’editorial de la revista L’Escalenc del mes d’agost del 1996 fent referència a la Festa del Carme i a l’Homenatge a la Vellesa.
Un cop acabada la missa la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró va oferir una cantada als assistents.
La Creu Roja va escollir aquesta diada per portar a terme una postulació amb resultat totalment satisfactori.
Any 1997
La processó estava encapçalada per Francesc Xavier Marimon, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Eliseu Muní, delegat d’Agricultura a Girona. La presència del conseller va motivar-la el fet que abans de l’inici dels actes festius havia estat a l’Ajuntament per signar la documentació del conveni que permetia al consistori escalenc utilitzar durant vint-i-cinc anys la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries.
Mentre s’interpretaven les sardanes del matí, es va fer la inauguració oficial, ajornada el dia de la Festa de la Sal, de les dues plaques històriques col·locades a la Punta i a la Platja
Any 1998
Any 1999
Any 2000
L’editorial de la revista local L’Escalenc del mes d’agost es feia ressò de la festa amb aquest article: “Quan fa quaranta-nou anys es va inaugurar el primer homenatge a la vellesa, les circumstàncies socials i els esquemes de valors que ho varen afavorir eren consubstancialment diferents als d’ara. El fet que malgrat tots els enormes canvis i reestructuracions que durant tot aquest període ha trasbalsat la nostra societat es mantinguin plenes de vigència aquesta i altres tradicions és un signe evident que el metabolisme social escalenc continua desenvolupant-se en plena normalitat.”
Un mes abans de la festa, el dia 16 de juny, va tenir lloc a la Clota la inauguració oficial del nou vaixell Atlàntida III dels creuers Mare Nostrum, creuers que participen cada any en la processó marítima des del port fins a la Platja. El va apadrinar Marta Ferrusola, esposa del que aleshores era el president de la Generalitat.
Abans de la processó marítima es va inaugurar la nova llotja del port de la Clota, presidida per Pere Macies, conseller de la Generalitat.
A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de l’Univers, es va presentar el CD Els Pescadors de l’Escala en motiu del seu 35è aniversari.
Any 2001
En motiu del 50è aniversari del primer homenatge a la vellesa el dissabte 7 de juliol es va inaugurar l’exposició “Recull de material 50 anys d’història” amb fotografies, programes i cartells dels homenatges. La missa solemne va estar acompanyada per la Cobla Orquestra Montgrins.
A la cantada de la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró es va estrenar la cançó de Joaquim Hostench “A la Verge del Carme”. A les audicions de sardanes es va estrenar la composició de Pere Fontàs i Puig “Vellesa d’or a l’Escala” i es van interpretar “La Festa del Vells”, de Jaume Vilà i Comas, estrenada l’any 1952 en la primera edició de l’homenatge i “Homenatge a la Vellesa”, de Josep Vicens i Juli (Xaxu), estrenada l’any 1953.
Per primera vegada el dinar de germanor es va traslladar al Centre Cultural i Municipal Xavier Vilanova en motiu de les obres de remodelació que es portaven a terme al CEIP Empúries.
La revista local L’Escalenc també es feia ressò de la celebració de les noces d’or de la festa amb aquesta editorial:
“L’entusiasta grup d’escalencs d’antany encapçalats per Jaume Sureda, alcalde de l’Escala aleshores, que varen tenir la feliç iniciativa d’homenatjar les persones grans del poble en el primer homenatge a la vellesa, s’hagueren sentit feliços de poder gaudir aquest juliol del cinquantenari de la seva obra. Cinquantenari aconseguit fonamentalment gràcies a la dedicació, despreniment i compromís social de tot un seguit d’escalencs i escalenques que, motivats per una estimació sens límits pel seu poble i superant lògics defalliments, no han dubtat mai, any rere any, a sacrificar-se perquè l’entranyable festa tingués la continuïtat que el sentiment i desig de la nostra societat demanava.
Encara que mai es tindran prou paraules per agrair-los l’empremta que, gràcies al seu esforç, han deixat en la nostra història local, volem des d’aquestes pàgines transmetre’ls la més sincera felicitació per la seva extraordinària, desinteressada i perllongada tasca. I desitjar-los juntament amb els homenatjats…
PER MOLTS ANYS!”
Any 2002
Any 2003
En finalitzar la missa solemne, a la capella de la Mare de Déu del Carme, es va inaugurar un quadre, cedit per l’artista Lluís Roura.
Any 2004
Per primera vegada el programa de mà amb les activitats de la diada s’editava en colors.
Després del dinar es va retre un emotiu homenatge a Carles Pous i Puig, que va ser component de la comissió organitzadora durant vint-i-dos anys i que per primera vegada li tocava participar a la festa com a homenatjat.
Any 2005
Per primera vegada, la nostra cobla, La Principal de l’Escala, acompanyava amb els seus cants la celebració de l’eucaristia.
Any 2006
Any 2007
Any 2008
El divendres dia 11 s’inaugurava a la Sala d’Actes de l’Ajuntament una exposició de fotografies dels homenatges a la vellesa des del 1971 fins al 2007. En l’acte de presentació es va fer un emotiu homenatge a l’autor de les fotografies exposades, en Miquel Bataller, en reconeixement a la seva tasca altruista de deixar constància en imatges de la vida festiva, cultural i marinera del nostre poble.
Com a curiositat del menú que podien degustar els homenatjats, acompanyants i autoritats us oferim el del 57è homenatge:
Entreteniments d’olives i patates xips
Fideuada
Daus de vedella amb mandonguilles i bolets
Pastís commemoratiu
Pa, aigua, vi i xampany
Any 2009
El dimecres 15 de juliol, vigília de la diada, se celebrava una audició de sardanes a la Plaja a càrrec de la Cobla Foment del Montgrí.
La catifa d’aquest any es va fer per primera vegada seguint la tècnica de l’anamorfosi.
Any 2010
Per primer cop s’anuncia en el programa d’actes la presentació de la catifa construïda també amb la tècnica de l’anamorfosi i dedicada al nomenament de l’Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana.
La celebració de l’eucaristia va ser presidida per Francesc Pardo, bisbe de Girona.
Caterina Andreu
Jordi Piquè